Welkom bij het devotionaliamuseum GRECCIO te Leiden

   Lange Mare 79, 2312 GR Leiden

   openingstijden: 1e en 3e zondag van de maand

                             van 12.15 uur tot 13.00 uur en op verzoek

                             juli en augustus gesloten

                                 

   tel: 071 5140381                                                             

   e-mail: janvanloonsr@casema.nl 

Uitslag kerstfotowedstrijd decmber 2016

1e prijs P. Leeuwerke

2e prijs S. v. Woerekom en

3e prijs K. Munneke


Om de gedachte aan de Franciscanen die eind 2010 na 565 jaar de stad Leiden wegens gebrek aan opvolging moesten verlaten, levendig te houden is voor dit museum als naam gekozen  “Greccio”. Deze naam is ontleend aan een dorpje in de buurt van Assisi in Italië. Eens vierde St. Franciscus , de stichter van de orde van de minderbroeders Franciscanen, daar op bijzondere wijze het Kerstfeest. Wij hebben onze kerststal daaraan te danken. En de kerststal mag zeker tot de devotionalia gerekend worden.

Begin september 2010 is een begin gemaakt met de restauratie van de gewelvenkelder van de Hartebrugkerk, die  in 1897 gebouwd is bij de uitbreiding van het priesterkoor van de kerk. Voorheen werd deze ruimte gebruikt als opslagplaats. Met behulp van een aantal vrijwilligers heeft de initiatiefnemer de ruimte omgetoverd tot een “museum” waar allerlei soorten kerkelijke  attributen tot zijn recht komen. De gedachte van de initiatiefnemer was dat vele devotionalia in de vergetelheid dreigen te raken. Ze worden niet meer of nog maar zelden gebruikt. Zo was vroeger in bijna elke woon- of slaapkamer van een rooms-katholiek gezin wel een kruisbeeld te vinden. Thans treft men deze in woningen praktisch niet meer aan. Ruim tweehonderd kruisbeelden in allerlei vormen, heiligen beelden, rozenkransen, iconen en wijwaterbakjes zijn te bezichtigen. Ook kunt u van dichtbij paramenten, zoals kazuifels, stola’s e.d. bewonderen. Liturgisch vaatwerk, liturgische boeken en ook kerkmeubelen maken deel uit van de verzameling. Bij de meeste museumstukken hangt een verklarende tekst.

Vanaf december 2011 worden blijvend 3 grote schilderijen (270 cm x150 cm) uit begin vorige eeuw tentoongesteld. Zij beelden gezamenlijk het kerstgebeuren uit.

U wordt van harte uitgenodigd dit museum te bezoeken.

Jan van Loon sr

Als u op het rechtse woord Greccio museum klikt, krijgt u een indruk van wat in het museum allemaal te zien is. Als u op de eerste foto klikt, wordt deze vergroot. Rechts op de foto staat een pijltje om naar de volgende foto te schrollen. Links om weer naar de vorige foto terug te gaan.

Deze pagina is in bewerking.